Ιζηματογενής λεκάνη
Οι ιζηματογενείς λεκάνες είναι περιοχές της Γης που έχουν υποστεί μακροχρόνια καθίζηση, δημιουργώντας χώρο ώστε να πληρωθούν με ιζήματα.[1] Η καθίζηση μπορεί να οφείλεται σε ποικίλες αιτίες που περιλαμβάνουν: την λέπτυνση του υποκείμενου φλοιού, ιζηματογενείς, ηφαιστειακές και τεκτονικές διεργασίες και αλλαγές στο πάχος ή την πυκνότητα της προσκείμενης λιθόσφαιρας.[2] Οι ιζηματογενείς λεκάνες εμφανίζονται σε διάφορες γεωλογικές δομές που συνήθως σχετίζονται με την τεκτονική των πλακών. Η βασική ταξινόμηση μεταξύ των λεκανών είναι σε ποιο καθεστώς στα περιθώρια των τεκτονικών πλακών δημιουργήθηκαν (αποκλίνοντα, συγκλίνοντα, μετασχηματισμού), η εγγύτητα των λεκανών στα ενεργά περιθώρια των πλακών, και ποιος τύπος φλοιού (ωκεάνιος, ηπειρωτικός) βρίσκεται κάτω από αυτές.[3] Οι λεκάνες που σχηματίζονται σε διάφορα τεκτονικά καθεστώτα διαφέρουν ως προς την ικανότητα διατήρησής τους. Στον ωκεάνιο φλοιό, οι λεκάνες πιθανόν να υποβυθιστούν, ενώ οι ηπειρωτικές λεκάνες μπορεί εν μέρει να διατηρηθούν και οι ενδοκρατονικές ηπειρωτικές λεκάνες έχουν μεγάλη πιθανότητα να διατηρηθούν. Καθώς τα ιζήματα θάβονται, υποβάλλονται σε αυξανόμενη πίεση όπου και αρχίζει η διαδικασία της λιθοποίησης.
Παραπομπές
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- ↑ Allen, Philip A.· John R. Allen (2008). Basin analysis : principles and applications (2. ed., [Nachdr.] έκδοση). Malden, MA [u.a.]: Blackwell. ISBN 978-0-6320-5207-3.
- ↑ Cathy J. Busby and Raymond V. Ingersoll, επιμ. (1995). Tectonics of sedimentary basins. Cambridge, Massachusetts [u.a.]: Blackwell Science. ISBN 978-0865422452.
- ↑ Dickinson, William R. (1974). Tectonics and Sedimentation. Special Publications of the Society for Sedimentary Geology.